Att jobba som trädfällare

Hur är det att jobba som trädfällare?

Inte så sällan undrar bekanta och ungdomar hur det är att jobba som trädfällare eller arborist? De flesta antar och undrar om det inte är otäckt med höga höjder. Det är nog sant att det här inte är ett yrke för någon som är höjdrädd, men älskar man vara utomhus är det en perfekt karriär.

Hur ser vardagen ut för en trädfällare på Gentas?

Vi frågade Peter som jobbat hos oss i 5 år.

Som trädfällare är min dag full av utmaningar och spänning. Varje dag är annorlunda eftersom vi arbetar med olika typer av träd och jobb.

Jag börjar min dag tidigt på morgonen, klockan 06.00. Efter en rejäl frukost och en kopp kaffe, samlas teamet och vi går igenom dagens planer. Vi tittar på vilka träd hur de ska fällas, vilka verktyg vi behöver och hur vi kan genomföra jobbet på ett säkert sätt.

Därefter lastar vi vår utrustning på bilen och åker till jobbet. Om det är på en plats där det finns stora träd som behöver tas ner, så vi är noga med att säkra arbetsområdet. Vi ställer upp skyltar och staket för att hålla allmänheten borta från arbetsområdet.

Sedan klättrar jag upp i trädet med min motorsåg och börjar med att fälla toppen av trädet. Det är en delikat operation, och jag måste vara noga med att kontrollera vart varje del av trädet faller.

Sedan tar vi ner resten av trädet och kapar det i mindre bitar. Jag använder olika tekniker och verktyg för att göra jobbet så effektivt och säkert som möjligt.

Efter att trädet är nerfällt och bortforslat till vår lastbil är det dags att rengöra arbetsområdet och packa ihop utrustningen. Vi tar också en titt på vårt schema för att se vad som behöver göras nästa dag. Ibland är det beskärning av träd eller borttagning av stubbar, så våra dagar är alltid fulla av varierade uppgifter.

En annan gång hände det att vår pickup gick sönder mitt under en jobbdag. Vi var tvungna att köra i väg och köpa en ny bildel på Ad-bildelar för att fixa bilen så att vi kunde fortsätta vårt arbete. Det var en oplanerad och stressig händelse, men vi lyckades lösa det på ett effektivt sätt och återvände till jobbet inom några timmar.

Som trädfällare är mina dagar alltid fysiskt krävande och det är viktigt att vi arbetar säkert.

Men jag älskar mitt jobb och känner mig stolt över att bidra till att hålla våra samhällen vackra och säkra genom att ta hand om våra träd.