Trädfällning i tätbebyggt område

Trädfällning i tätbebyggt område

Vi får ofta frågan om det går att fälla ett träd på sin tomt när man bor i ett tätbebyggt område. Man är orolig för grannens hus, bil och även sitt eget. Våra trädfällare har stor erfarenhet och vet hur de ska arbeta för att inte skada omkringliggande fastigheter eller saker. Ibland kan vi däremot be er att flytta fordon eller liknande som en säkerhetsåtgärd beroende på var trädet är beläget.

Ett kundcase

Så här gick det till när vi var hos en kund för en trädfällning. Det var mycket tätt mellan husen och tomten var inte särskilt stor. Tomterna hade styckats av från att tidigare varit stora till att nu vara ganska små och husen ligger tätt. Detta gör arbetet med att fälla ett stort träd svårare men inte omöjligt.

Ett sådant här arbete kräver noga planering och precisionsarbete. Som tur var har vi rätt utrustning och kunskap för att säkerställa att trädfällningen går enligt planer och inte ramlar på fel plats och orsaker skada.

Just i detta fall började vår dag med lite oväntade problem med vårt bilbatteri som var helt dött när vi skulle bege oss till kunden. Som tur var lyckades vi få tag på ett bra bilbatteri från en lokal verkstad som hjälpte oss direkt. Detta gjorde att vi endast blev lite sena till kunden för den planerade trädfällningen.

När vi kommer på plats har vi redan sedan innan gjort upp en planering samt sett till att nödvändiga tillstånd finns så att inget problem ska uppstå när vi väl är på plats. Vi brukar även innan meddela grannar i området att vi ska genomföra trädfällningen så att de vet att det kommer att låta och vi kommer även stänga av en del av platsen för att inte riskera att någon person befinner sig på fel plats.

Arboristerna planerar noggrant hur trädet ska fällas för att säkerställa att det går rätt till. Exempelvis kan ett träd ha skador eller sjukdomar som påverkar hur det ska fällas.

När alla förberedelser är klara börjar vi med själva fällningen av trädet. Här börjar vi uppifrån och tar bort bit för bit av trädet för att det inte finns plats för att fälla ner ett så stort träd rakt ner. 

Efter att vi har tagit ner hela trädet kapar vi det i mindre sektioner för att kunna transportera bort till anläggning. I detta fall ville kunden endast behålla en bit av trädet som prydnad för krukor utomhus medan vi skulle se till att resten kom till återanvändning.